Menetelmät ja materiaalit

On varsin tavallista että vanhat ikkunapuitteet on maalattu useita kertoja erilaisilla maaleilla vanhoja maaleja poistamatta, niin että ikkuna ei enää kunnolla aukea tai sulkeudu.

Useat hengittämättömät maalikerrokset saattavat myös aiheuttaa lahovaurioita estäessään mahdollisen kosteuden poistumisen puupuitteesta.

Lasituksessa ja maalauksessa käytetään perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja, kuten pellavaöljykittiä ja pellavaöljymaalia, joilla varmistetaan että puu maalin alla säilyy hyväkuntoisena. Asiakkaan toivomuksesta voidaan käyttää myös muita pintakäsittelyaineita.

Lasien irrotuksessa hyödynnetään uutta tekniikkaa jonka ansiosta vanhat lasit saadaan ehjinä irti ja voidaan uudelleenasentaa puitteeseen.

Menetelmät ja materiaalit:

  • Kitti poistetaan ja lasit irrotetaan ikkunapuitteesta kittilamppua käyttäen, kittilampun infrapunainen säteily pehmittää kitin niin että alkuperäiset lasit voidaan irrottaa ehjinä ja asentaa takaisin ikkunapuitteeseen.
  • Kaikki vanha maali poistetaan kuumailmapuhallinta ja kaavinta käyttäen niin että saadaan esiin puhdas puupinta.
  • Tarvittaessa tehdään puukorjauksia käyttäen tiukkasyistä hyvälaatuista puuta.
  • Helat (kulmaraudat, sulkimet y.m.) puhdistetaan ja maalataan pellavaöljymaalilla, sateelle ja kosteudelle alttiit helat ruostesuojataan ennen lopullista maalausta. Puuttuvat tai vahingoittuneet helat korvataan vastaavilla vanhan mallin mukaan valmistetuilla uusilla heloilla.
  • Puitteiden maalauksessa ja lasituksessa käytetään perinteisiä pellavaöljymaaleja ja pellavaöljykittiä joilla saadaan aikaan kauniisti vanheneva, hengittävä ja kestävä pinta joka on helppo huoltaa ja pitää kunnossa. Asiakkaan toivomuksesta lasien kiinnityksessä voidaan käyttää myös lasilistoja ja pintakäsittelyssä muita pintakäsittelyaineita.
  • Ikkunapuitteita irrotettaessa tarkistetaan että ne avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla, jos tässä on ongelmia tehdään siitä merkintä ja tarvittava höyläys suoritetaan verstaalla, asennusvaiheessa tehdään vielä viimeinen tarkastus ja sovitus sekä mahdolliset saranoiden säädöt.